ОТВОРЕНА ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ В ТВОРЧЕСКА РЕЗИДЕНЦИЯ ВОДНА КУЛА – ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАНО ИЗДАНИЕ ВАРНА 20 – 30 СЕПТЕМВРИ 2021

25.07.2021

123702544_10158944412022188_2417734210551013635_n

За пета година български и чуждестранни артисти ще обменят опит. Този път събитието ще бъде във Варна, като акт на децентрализация на културния живот на София за максимално използване на потенциала, който изкуствата и културата притежават за по-голямо социално включване.

Изпитаният и истински метод на „менторска програма“ е да се комбинират прогресивни творчески социални стратегии с тяхното прилагане в местен контекст. Както онлайн, така и лични семинари ще бъдат инициирани в публични пространства и в мястото на партньора (стар бункер в квартал Таляна, Варна) Това ще доведе до финално присъствено изложбено събитие със специално поканени членове на екипа: ментори, работещи и сътрудничещи си в различни дисциплини, като пърформанс, изкуство в публични пространства и социално ангажирани практики.

За нашите партньори:  Сдружение “Таляна” и мястото RE-BONKERS (Барутен погреб) е уникално съоръжение, създадено по време на Кримската война като склад за амуниции. През 90те години в него се създава първият клуб за музика на живо във Варна, от който са започнали кариерата си известни български музиканти. От 2000 г. мястото е изоставено и се превръща в свърталище с лоша слава. През 2018 г. Община Варна дава правото на ползване на СНЦ “Варна – Европейска младежка столица” с цел

да го превърне в пространство за млади хора. От 2019 г. в партньорството се включва и друга младежка организация – “Таляна”, стартирала покрай програмата за Европейска младежка столица през 2017 година. До този момент, благодарение на досегашните ни партньори е извършен основен ремонт, прокарани са ток, вода, СОТ, направена е ограда, изработен е план за обособяването на мини скейт парк около съоръжението.

 

Water Tower Art Residencе е нова, отделна глава, но също така естествено продължение на портфолиото на неправителствената организация ИМЕ и Water Tower Art Fest – чийто оригинален формат (международен фестивал за съвременно изкуство в изоставени сгради) приключи през 2016 г. с фестивал, честващ нейната 10-годишнина, и включващ над 80 предложения за съвременно изкуство – живопис, скулптура, видео и фото прожекции, инсталации, пърформанси – от над 10 европейски страни, както и от други страни извън Европа. Въз основа на дългогодишен опит и мрежа от участници и партньори, същността на Creative Water Tower Residence е да продължи зададения тон и традиция: творческото развитие на художниците и тяхната публика и създаването на произведения в специфичен контекст и в конкретно местоположение – тоест, в специфично за пространството изкуство и в публични пространства.

През септември 2021 г. – Арт Резиденция Водна Кула – Децентрализиращо издание във Варна – 15 артисти участници ще бъдат избрани чрез отворена покана, на базата на мотивация и творческо предложение, да развият своите творби със съдействието на специално поканени ментори – членове на екипа – международно признати професионалисти  художници, които също ще предоставят индивидуални насоки чрез групови семинари и презентации.

Нашият партньор ще бъде ReBonkers, както и мрежа от независими артистични инициативи, посветени на развитието на Варна. Местата, които предстои да интегрираме (The Bookstore, Вътрешен двор на Градска Галерия Варна и различни обществени пространства извън центъра на града) в рамките на нашата програма, ще бъдат сцена за интеракция и вдъхновение.

Куратор: Ния Пушкарова

Артист и Организатор/Инициатор на Водна кула арт фест от 2006 г. Председател на Сдружение ИМЕ

http://watertowerartfest.com/

http://watertowerartfest.com/en/

watertowerartfest@gmail.com

Кураторска концепция:

Проблемът с елитаризирането на изкуството и културата и липсата на ясен достъп до културни мероприятия на общности от периферията на населените места е голям, защото по-голямата част от хората, особено от маргинализираните общности, се повлияват и водят единствено от масовата  култура, като това стеснява кръгозора им. Част от нашата стратегия за интегриране на такива общности и развиването у тях на чувство за принадлежност през годините е изборът ни на занемарени обществени  места за интеракция. Някои от тези места са с определена ценност за града  от историческа, архитектурна или естетическа гледна точка. Допира ни с тях е допир до паметта за една култура, нация, общност и  последством обживяването и социализирането им чрез изкуство, ние даваме възможност за едно преразглеждане на ценности, свързани с духа и историята на мястото,  като същевременно, обръщаме  коригиращо внимание на вътрешната ни занемареност и нужда от приемственост и развитие чрез емпатия.

Гост ментори:

Screen Shot 2021-07-25 at 09.56.18

Руби Сидър

Тя/нея

Руби учи бакалавърска степен по изобразително изкуство в Central Saint Martins, специализирана в техния XD (междудисциплинарен) метод, където фокусът  е върху това как изкуството се ангажира и работи с общностите, както и да бъде свободно да приема различни медии. Тя продължи да излага в Берлин, Лондон, София и Чикаго, където спечели „Best of Show“ на 21-та международна открита изложба в Woman Made Gallery IL през 2018 г. През последните години тя  работи като мултидисциплинарен художник и куратор, но се фокусира повече върху филмопроизводството като  съчетание на визуално изкуство и кино-наратив. Това лято ще завърши магистратурата си по кинопроизводство в Университета на Западна Шотландия, където ще направи 3 късометражни филма, два художествени и един документален. Работата и по тези филми  преследва да изгради смущаващи светове с тъмни тонове, зловеща еротика и крехки персонажи.

Художествена работилница: Направете кратък филм

Джини Сайкс https://ginnysykes.com/about

joe-mazza-brave-lux-chicago

Ето какво казва тя самата за себе си:

В продължение на 40 години практика правих изкуство, за да разказвам истории за лични и исторически заслуги,  мотивирани от съпротивата на феминизма към предписаните или институционални идеи за универсализиран женски опит. Центрирането на историите на жените само по себе си е критика на патриархалните кодове, които са предопределяли художественото съдържание на художествената продукция хилядолетия наред; кодове, които валоризират определени ценности за сметка на други, водят до опасни нива на екологичен дисбаланс, предизвикват хаос в живота на жените и насърчават култури на насилие. В тази рамка във всички жанрове на моята работа, но особено в  пърформанса и видеото, се занимавам с теми за индивидуализация, стареене, загуба, устойчивост. Теориите на Юнг за алхимията и  сънищата ме вдъхновяват да изследвам идеи за индивидуалното и колективно несъзнавано. Използвам мита и ритуала в многослойни образи, за да създам символично значение, да разкрия сенчестата страна на историята и да предложа трансформиращия потенциал на изкуството да излекува разделенията във всички нас.

Джини Сайкс е интердисциплинарен художник, вдъхновен от митологията, юнгианската психология, древните паметници и  сънищата. Тя използва поетична, многопластова естетика във всички жанрове на своята практика, за да подкани към размисъл за трансформиращия и лечебен потенциал на изкуството и да насърчи достъпа до вътрешния свят на човека.  Последните й най-значителни изложби в САЩ и в международен план включват такива сцени като: Регионалната библиотека Legler и Регионалната публична библиотека Woodson, “Източник на изкуството” в Чикаго, Галерията Woman Made и Художествения музей на университета Loyola, Чикаго, Илинойс; LACE, Лос Анджелис, Калифорния; Пърформанс фестивал на изкуството, Неапол и Форте Маргера, Венеция, Италия; Dryphoto Arte Contemporanea, Прато, Италия; Фестивал на водната кула, София, България; отгоре Schillerpalais, Берлин, Германия; Saltillo Contemporary, Saltillo, Мексико; Pinacoteca Communale de Arte Contemporanea, Gaeta, Италия; и Can Gelabert Casal de Cultura, Майорка, Испания.

times-in-bas-vertical1

Чуя Чия https://chuyia.wordpress.com/

Chuyia Chia се премества в Сингапур в края на 90-те години и сега се намира в Гьотеборг. Нейната художествена подготовка първоначално е живопис, но основната й художествена практика сега е в сферата на изкуството за изпълнение и инсталация. Художествената насока на Chuyia Chia се е развила с нейната идентичност като имигрант през 90-те години, давайки й глобален мироглед и загриженост. По този начин в работата си тя обръща особено внимание на отговорността към околната среда и храната, като се фокусира върху взаимоотношенията и комуникацията между хората. Нейната перспектива често е как тялото може да изрази тези контексти и да предаде знания и емоции на зрителя. Chuyia е участвал и е поръчал международни изложби, фестивали и събития в повече от 32 държави, включително Китай, Полша, Чехия, Северна Ирландия, Франция, Белгия, Перу, Аржентина, Русия, Канада, САЩ, Финландия, Германия, Мексико, Тайланд, Италия, Камерун и така нататък. Нейната най-скорошна комисионна е биеналето в Сингапур 2016 г.

*Онлайн сесия

Харука Томацу – https://kailih.wixsite.com/artwork

72313501_2705165216184605_1722332828303097856_nУчила е техники на Буто със Сецуко Ямада, Тору Ивашита и Театрална теория с Шого Ота. След дипломирането си през 2007-2008 г. се присъединява към Glorious Future Dance Company (Режисьор: Ким Ито). През 2008 г.  започва и кариерата й като танцьор и изпълнител на свободна практика.

Участва в различни представления в Япония, както и в международни.

От 2013 г. създава собствена  практика като хореограф, танцьор и изпълнител.

Затова тя се фокусира върху връзката между съществуването и отсъствието със силен подход към пространството, предметите и тялото в ежедневието.

Уъркшоп идея:

Дайсуке Такея – https://daisuketakeya.com/

75580238_514245749425056_8297867710541332480_n

Роден и израснал в Япония, Дайсуке Такея получава магистърска степен по изящни изкуства от Висшето училище по изобразително изкуство в Нюйоркската художествена академия и бакалавърска степен по изящни изкуства от Школата за визуални изкуства в Ню Йорк. Като изпълнител на живо Daisuke си сътрудничи с артисти от различни жанрове, включително класически музиканти като виолончелиста Върнън Регер, цигуларя Lynn Kuo, Music in the Barns Chamber Ensemble, Les AMIS Ensemble и deVah Quartet. Интересът на Daisuke е отворен и към витализиране на общностите чрез изкуството. Той е режисирал и изпълнявал в Ashita: Artists for Japan, програма за подпомагане на пострадалите от цунами през март 2011 г., която включва визуалните, музикални, танцови, пърформанс и литературни арт общности в Торонто. Дайсуке е и бивш програмен директор и член на борда на галерия Gendai, художник и посланик на ARTBOUND и член на организационния комитет на Onagawa Art Season, фестивал на изкуството в най-опустошения от цунами град  през 2011 г. в Япония. В момента е съдиректор на DAICHI Projects, представител и куратор на Field Trip Project, Field Trip Project Asia и POWER TO THE PEOPLE. Той е изпълнителен директор на Responding: Международен фестивал и срещи за пърформанс изкуство, основан през 2018 г.

*Онлайн сесия

Ана Вуич (* 1981 / Сърбия), живее и работи в Базел.

www.anavujic.ch

ana vujic_foto

Ана за себе си: “От години реализирам голямо-форматни рисунки с въглен или мастило, които се фокусират върху непрекъснато променящите се условия на човешкия живот. Произведенията често разглеждат ситуации на трансформация, крехкостта на социалната конструкция и поставят под въпрос ролята ни на индивиди. Правейки това, аз съм по-малко заинтересована да проследявам реални изображения, които вече са били видени. По-скоро творбите са за вътрешни живописни светове, които също разказват за противопоставящи се емоционални  планове чрез абстракция на съдържанието.

Като художник също съзнателно поставям рисунките си на обществени градски стени или така наречените „не-места“. За мен изкуството и ежедневието са неразделни.”

Ана е поканена да направи специално разработен проект със стенопис в публичното пространство като социално ангажирано произведение на изкуството в сътрудничество с местни и други художници.

Ивелина Иванова www.vimeo.com/krivi

127909412_10218735885049553_7689034607535938068_n

е мултидисциплинарен артист, базиран в София. От 2014 до 2017 учи и живее в Лондон, където се захваща с експериментална анимация и създава няколко късометражни филма, признати от редица международни фестивали. Понастоящем, основната й творческа дейност е в сферата на 3Д анимацията, видео мапинга и интерактивната инсталация.  Работите на Ивелина са със смесена техника: рисувана анимация, 2D и 3Д дигитална анимация, филмов и звуков колаж. От 2020 г. следва магистратура  “Дигитални изкуства” в Националната Художествена Академия.

Участниците в резиденцията ще бъдат запознати с различни техники за аналогова и дигитална анимация, цифрова обработка на видео изображения и трансмедийно колажиране. Крайната цел на уроците е да се изработи колективно експериментално анимационно видео.

Nina Foltynowicz- sound artist, DJ – https://soundcloud.com/ninchetoo ,

Nina Foltynowicz - CV (1)

Нина е диджей от Силезия, минната област на Полша. Когато била на 6, тя казвала, че не е нужно да се учи как да чете, защото обича музиката и това е достатъчно. Целият й живот е свързан със звуци, ритми и инструменти. Ако можете да използвате очите й за момент, ще видите тонове инструменти навсякъде. Нейните миксове са вибрационни пътешествия през много жанрове, но хаус и диско са най-забележимите.

Malwina Hanna Kleszcz – digital artist – 3D workshop animation

Силно креативен художник на визуални медии с необикновено изживяване на иновативни цифрови проекти, 3D моделиране и анимация, използвайки най-добрите налични технически програми.

Нина и Малвина ще работят заедно за представянето на аудио визуален продукт като резултат.

https://www.artstation.com/malware83

За заявка за участие, моля пратете на watertowerartfest@gmail.com,

не по късно от 05 Септември:

  • кратка автобиография/резюме

  • мотивация за участие с предложение или идея за творба, или насока на работа в която ще реализирате творбата си по време на резиденцията.

  • Участието е без такса.

  • Приветстваме предложения за участие от художници, визуални артисти, артистични натури без оглед на възраст, пол или етническа принадлежност.

*Резиденцията се осъществява с финансовата подкрепа на Малка Грантова Схема на Посолство на САЩ в София

 

Процедура за подбор:

Приветстваме ВИЗУАЛНИ АРТИСТИ в сферата на пърформанса /инсталацията / филм / видео / стенопис и графити / и др.

КАКВО ПРЕДОСТАВЯМЕ НА ХУДОЖНИЦИТЕ:

• безплатно участие в резиденцията и  творческите работилници на менторите – следва на по късен етап детайлно описание, времетраене и сфера на интеракция за всяка една

• разработване на идеите си със съдействието и напътствието на специално поканените ментори – детайлна информация за всеки един от менторите ни по-долу

• трансфер от летището до зоната за настаняване и обратно

• помощ при намирането на евтина квартира

• материали, необходими за тяхната работа (уговорени преди пристигането)

• популяризиране и представяне на създаденото произведение на изкуството

• Арт тур

РАЗХОДИ, ПЛАТЕНИ ОТ ХУДОЖНИКА:

• пътуване

• настаняване

• хранене

• медицинска застраховка

  • PCR тест ?

• лични нужди

Селекционната комисия ще вземе предвид следните критерии:

- Представен план на проекта, идеята представена от кандидата-художник;

- Неговото  значение за местните и международни стандарти за изкуство;

- Неговата осъществимост и как художниците от различни части на света и от различен произход, използвайки различни медии, могат да си взаимодействат, обогатявайки работните процеси и резултатите.

- Насърчаваме участници от Варна и района

 

НАЧАЛО НА РЕЗИДЕНЦИЯТА 20 септември

Пристигане на 20 септември и първа среща в книжарницата

21 септември , 10:00- 14:00 часа: Организирана художествена обиколка в клуб Re Bonkers и публични пространства във Варна

15:00 часа: Започват семинарите

22 – 27 септември:  Семинарни сесии

25 септември, 18:00 – 22:30 часа: Междинна презентация

29 септември – 18:00 – 24:00 финална презентация и концерт в Ре Бонкърс клуб

30 септември,  11:00 часа: Отпътуване

*Програмата е индикативна и може да претърпи промени поради причини извън наш контрол

 

Tags: , ,