Транслокална среща в Майорка – Водна кула арт фест

16.06.2013

Да говориш за Водна кула арт фест означава да говориш за изкуство, да говориш за вода… за чувства. В картите таро водата е символ на чувствата. Моите емоции, свързани с този фестивал се съхраняват в онова кътче на паметта, в което се намират и интелектуалните ми преживявания.
Всички онези мили хора, любопитният град, вкусът на храната, всичко се слива в главата ми. Да си спомня София, означава да почувствтам отново тази емоция, сладостния лек стрес, който напира в гърдите ми в продължение на три дни, в смесената атмосфера от артисти от цял свят.
София е красива. През нощта можете да почувствате в ходилата си подземните „води” на града. Това усещане се появява, така, както се появява един слух – безтегловен и топъл. Няма значение какво е времето, водата тук винаги е топла и нежна. Чувствам се комфортно. Напомня ми моето родно място, Майорка – хаотичен град на Средиземноморския бряг на границата между Европа и Африка.
От 2010 ние, от сдружение Свети Марк си сътрудничим със сдружение ИМЕ. През 2011 представихме няколко проекта в Институт Сервантес, благодарение на помощта на организаторите на Водна кула арт фест. През тази година двама артисти от Майорка участват във фестивала. Гордеем се с тях.
Организаторите на Водна кула арт фест са сърдечни с посетилетите. Настанени сме така, че всичко се намира на една ръка разстояние. Фестивалът е една професионална врата, която в момента е широко отворена за български и чуждестранни артисти. Можете да й се доверите. Защото знаете, че можете да дойдете отново в София през следващия юни, можете да започнете нещо ново или да продължите своя стар проект, да намерите загубената нишка. Това е възможност за всеки артист – млад, стар, източен, западен. Това е като златния бокал в ръката на една дама.
През миналия април сдружение Свети Марк покани сдружение ИМЕ да на нашето събитие – Транслокална среща в Майорка (Mallorca Translocal Meeting). На отворена конференция във фондация Хуан Миро в Майорка представихме Водна кула арт фест. Това беше една експериментална среща, на която демонстрирахме различни инициативи, промотирани от артисти.
В продължение на месец повече от 20 артисти работиха заедно, за да създадат форум за споделяне на идеи, свързани с новите структури на мениджмънта, на разработването на канали в съвременното изкуство и, за да развият общи проекти, да създадат мрежа от контакти, която разрешава обмена на идеи и артисти от различни държави с Майорка.
Проектите, промотирани от ИМЕ паснаха на идеите на срещата перфекно. По-добре от тези, представени от нас самите, от сдружение Свети Марк, с нашия кратък опит в международните транслокални събития. Нито една организация не може да представи своята държава, а по-скоро локалната сцена, от която идват представителите й. Те дойдоха да говорят, да създадат проекти и инсталации, графични произведения, рисунки и да ги изложат заедно. В продължение на месец те споделяха всичко – от дискусиите и съмненията, до своите стаи и масата за вечеря с бутилката вино – всичко бе споделяно от артисти от Великобритания, Холандия, Армения, България, Сърбия, Мексико, заедно с нашите местни творци.
Срещите във фондация Хуан Миро и изложбата в културен център Can Gelabert бяха едновременно интересни и стойностни събития, не само заради качеството на произведенията, които видяхме. Те ни дадоха ключа, за да разберем различните перспективи и гледни точки в Европа. Тази постоянна мобилност на гледните точки е една достойна цел в изкуството и неговото менажиране. Водна кула арт фест ни предлага възможността да се срещнем, да се разберем, да реагираме, да почувстваме и, разбира се, да разберем разликата.

Маркос Видал
Майорка, Испания, юни 2013
Sant Marc NGO

Post photo credit: Photo installation “Secret Doing” by Nia Pushkarova at “Translocal Meeting”, Can Gilabert, Mallorca 2013